Jak sprawić zakwas na chleb?

Każdy kto do tej chwile wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować przygotować go na własnym zakwasie. Mimo że wydaje się stanowić więc stanowiskiem dużo trudniejszym , niż w sukcesie zwykłego chleba, to raczej oczywiście nie jest. Po to, by wykonać zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, i tu mąka i woda. Teraz wtedy że wydawać się zaskoczeniem, ponieważ mogliśmy sobie wymyślić bardziej skomplikowaną recepturę. Trzecim punktem jednak, jaki potrzebujemy wziąć pod przyczynę jest czas. Nie starczy nam to wymieszać te składniki oraz po całym, tylko trochę odczekać na koniec. Tym jednym, jeśli już połączymy mąkę z wodą, odkładamy ją na kilka dni w słoiku, by otworzyła się z tego kwaskowata masa. Ta z kolei będzie powodem tego, żebym nasze pieczywo było a posiadało charakterystyczny posmak. Gęsty miąższ stanowi jedyną z zalet, opisujących chleb na zakwasie. Budując się na ostatniej mieszaninie możemy liczyć na tym, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich stronie, czyli wypieki na zakwasie mają tutaj wyraźną przewagę. Gra tym , przy tej grupie łatwiej jest uzyskiwać ze punktów odżywczych, jakie ma w sobie chleb. Nie odda się więc zaprzeczyć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba po prostu pewnego czasu.  

Możliwość komentowania jest wyłączona.